Vedlikehold av produkter i heltre behandlet med olje

Produkter i heltre er levende og vil bevege på seg etter svingninger i luftfuktigheten gjennom året. Fargen og gløden i treet vil også forandre seg med tiden. Treet påvikes av lys og bruk, og får etterhvert en patina som kun et ekte heltremøbel kan få.

Vi har oljet møblet med følgende fremgangsmåte:
Oljen påføres med svamp eller lignende. Etter ca. 15 min. tørkes overflødig olje godt av med tørkepapir. Dagen etter slipes lett med fint sandpapir (220 korning), samme oljebehandling gjentas en gang til, eventulet flere strøk etter behov.

I begynnelsen er møblene ømfintlig mot smuss, væsker og lignende og bør derfor tørke minst i to uker før møblene utsettes for normal bruk. I den forbindelse vil vi gi noen gode råd.

Varme eller fuktige gjenstander må ikke settes direkte på bordplaten. På grunn av garvesyren i eik må en unngå å plassere gjenstander av metall (spesielt jern) direkte på overflaten på eikemøbler, spesielt hvis den er fuktig. Dette vil kunne gi sorte merker i overflaten som ikke lar seg fjerne uten sliping.

Smuss/væsker (daglig renhold) tørkes av med fuktig klut gjerne med litt mild såpe. Vanlig grønnsåpe og kraftige vaskemidler kan misfarge treet og bør ikke brukes. Husk å bruke minst mulig vann slik at det ikke trekker inn i treverket, spesielt på endeved, for å unngå sprekker i treverket.

Flekker/ringer tørkes over med fuktig klut med litt milds åpe. Dersom flekk/ring fremdeles er synlig etter at flaten er tørr, gni over med litt olje med tørkepapir. Overflødig olje må tørkes bort etter noen minutter. Følg anvisningen for den aktuelle oljen.

Flekker/ringer som ikke lar seg fjerne ved vask/olje, pusses bort med fint sandpapir (180-240 korning). Dyptgånde flekker pusses først med grovt, deretter fint sandpapir.
Påse at det pusses jevnt pga. fare for søkk i overflaten. Påfør olje på det som er pusset med sandpapir, la stå til dagen etter. Hele flaten pusses lett over med fint sandpapir, påfør olje over det hele.
Bruk aldri stålull på eikemøbler på grunn av faren for reaksjon med garvesyren i treet som fører til sorte/mørke flekker..

Risiko for selvantenning!
NB: Husk å fjerne svamp/tørkepapir med olje etter behandlingen pga. brannfare. (kan oppbevares på syltetøyglass m/metalllokk).